Crypto-World

Cryptocurrency, de ontwikkeling van het nieuwe geld.

Bitcoin

Bitcoin
  • bitcoinBitcoin€25,784.131.77%

Bitcoin is de eerste en momenteel de grootste, gedecentraliseerde ‘cryptocurrency’. Bitcoin is in 2008 door Satoshi Nakamoto bedacht en ontworpen samen met de zogeheten ‘blockchaintechnologie’. Hierdoor omzeilt het de traditionele banken en ontstaat er een peer-to-peer netwerk waardoor transactiekosten in theorie veel lager (kunnen) zijn. Doordat Bitcoin een “internet currency” is, kun je overal ter wereld snel en eenvoudig bitcoins versturen, zonder hierbij gebonden te zijn aan de traagheid & transactiekosten die een internationale bancaire transactie met zich mee brengt.

Bitcoin achtergrond

Bitcoin is voor de meeste nog altijd het gezicht van de cryptocurrencies en heeft vooralsnog de grootste marktwaarde. Op het hoogste punt was dat in zijn totaliteit ruim 330 miljard USD. Dit laat zien dat Bitcoin al lang geen speeltje meer is alleen voor handelaren, maar steeds bekender en gebruikt wordt door het grote publiek. Bitcoin bestaat echter niet zonder problemen, maar gelukkig wordt er constant aan verbetering gewerkt door een groot team van vrijwilligers. Met ongeveer 30% van alle handel is Bitcoin verreweg de meeste verhandelde cryptocurrency. De waarde van Bitcoin kan sterk fluctueren, soms tot wel met 10-20% per dag.

Bitcoin specificaties 

ProtocolProof of work (mining)
AlgoritmeSHA-256
Circulerend aantal16.864.537 Bitcoins
Totaal aantal21.000.000
Gem. transactie tijd10-15 minuten
Gem. blocktime10-15 minuten

Kenmerken van Bitcoin

De naam Bitcoin zal inmiddels bij een grote groep mensen onmiddellijk een belletje doen rinkelen. Maar, waar hebben we het nou over? Hieronder een overzicht van de belangrijkste kenmerken van Bitcoin

Makkelijk en snel mobiel betalen

Voor internationale transacties is een Bitcoin betaling relatief snel. De gemiddelde transactie tijden zijn tussen de nul en twintig minuten. Het is niet zo snel als bijvoorbeeld een “ING naar ING” betaling. Wel heb je met Bitcoin de mogelijkheid om met een smartphone in 2 stappen te betalen. Om geld over te maken van mobiel naar mobiel hoef je alleen maar een QR-code te scannen.

Veilig geld beheren

Transacties binnen het Bitcoin netwerk maken gebruik van encryptie die in de praktijk nooit te breken is. Zolang je het wachtwoord van je wallet niet deelt kan niemand jouw Bitcoins gebruiken. Dit geeft bescherming tegen velen vormen van fraude.

Werkt overal en altijd

Zolang je een internet verbinding hebt kan je Bitcoin gebruiken. Je bent dus niet afhankelijk van kantooruren en banken die platliggen omdat er weer onderhoud of een DDoS aanval plaatsgevonden heeft.

Snel internationaal betalen

Bij het versturen van Bitcoin zijn afstand en grenzen irrelevant. Je kan dus net zo makkelijk en snel de buurman als je achterneef in Australië betalen.

Lage transactiekosten

Lage kosten zijn natuurlijk relatief. Wanneer iemand een internationale transactie wilt doen van een paar miljoen euro, dan kost je dat relatief veel geld. Met Bitcoin werk je niet met transactie kosten. Maar dit betekend niet dat het gratis is. Wanneer je een Bitcoin verstuurd betaal je een mining fee. Je bepaalt zelf hoeveel je hier aan uitgeeft. Momenteel is een gebruikelijke fee al gauw twintig euro per transactie. Lage kosten zijn dus relatief aan het totaalbedrag.

Bescherm je identiteit

Bij Bitcoin is er geen identiteitsfraude mogelijk zolang je jouw wachtwoord goed bewaard. Sterker nog, het zelfs mogelijk (bijna) compleet anoniem te blijven zolang je hier voldoende maatregelen voor neemt. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van Tor.

Technologie achter Bitcoin

Bitcoin maakt gebruikt van de blockchaintechnologie. Dit is een openbare lijst met alle bevestigde transacties dit ooit zijn gemaakt binnen het Bitcoin netwerk. Aan de hand van deze lijst kan worden nagegaan hoeveel bitcoins er in elke wallet zitten en of je dus daadwerkelijk voldoende bitcoins hebt om een transactie uit te voeren.

Transacties vinden pas plaats als er een nieuwe block aan deze blockchain wordt toegevoegd. Een private key wordt gebruikt als een mathematische handtekening om te bewijzen uit welke wallet de bitcoins worden verstuurd. Alle transacties zijn voor iedereen zichtbaar en worden meestal binnen 10 minuten bevestigd via Bitcoin mining.

Bitcoin mining wordt gebruikt om nieuwe blocks die in de wachtrij staan te bevestigen. Om bevestigd te kunnen worden moeten transacties in deze block aan zeer specifieke cryptografische regels voldoen. Door deze strenge regels toe te passen kan worden voorkomen dat iemand de informatie in een block wijzigt waardoor deze block, en alle hierna volgende blocks ongeldig zouden zijn. Door mining toe te passen kan ook worden voorkomen dat één persoon kan bepalen welke blocks worden toegevoegd.

Bedrijfsleven en Bitcoin

Tech-bedrijven waren er als een van de eerste bij. Zo was het bij Microsoft al in 2014 mogelijk om Xbox games te kopen met bitcoin. AT&T en crypto bleek een minder gelukkige combinatie, de grootste telecomprovider ter wereld werd vorig jaar aangeklaagd vanwege diefstal van $1,8 miljoen, waaronder cryptocurrency.

Er zijn door de jaren heen steeds meer exchanges bijgekomen, BitPay (USA) en Bitstamp (Luxemburg) waren in 2011 de eersten. Bitstamp behoort nog steeds tot de populairste Bitcoin exchanges, samen met o.a. Bitfinex, Binance en Bitvavo.

Ook in online gaming neemt cryptocurrency, met name Bitcoin en Ethereum, een steeds belangrijkere rol in. Betalen met Bitcoin in casino’s wordt steeds gebruikelijker. Voor spelers betekent dit meer privacy, voor uitbaters lagere kosten en meer veiligheid.

Officiële video uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved BY HTbyM | Newsphere door AF themes.