Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.
Ethereum is net als Bitcoin gebaseerd op de blockchain technologie. Ook Ethereum transacties reizen dus via een gedecentraliseerd netwerk van zender naar ontvanger. Essentieel verschil is dat Bitcoin als doel heeft om te fungeren als digitaal betaalmiddel, terwijl Ethereum is ontwikkeld als decentraal programmeerplatform. Elke gebruiker kan middels de programmeertaal ‘Solidity’ decentrale applicaties (DApps) schrijven.
Uiteraard heeft Ethereum een DApp waarmee je simpelweg kan betalen met Ether (ETH, de coin gebruikt op Ethereum), maar veel interessanter zijn apps als Smart Contracts. Deze slimme contracten bevatten meta data van een transactie en kunnen zo een verantwoordelijke transactie bewerkstelligen waar zender en ontvanger niet onderuit komen. Denk hierbij aan track and trace coördinaten van een verzending of het automatisch laten uitkeren van geld na schade aan eigendommen. Geschreven apps kunnen door het hele Ethereum netwerk gecontroleerd worden. Hiernaast zijn er tal van projecten die DApps ontwikkelen welke uiteindelijk op het Ethereum netwerk moeten draaien. Doordat het Ethereum netwerk gedecentraliseerd is zullen DApps geen censuur, down-time of invloed vanuit derde partijen kennen.
Ethereum specificaties
Protocol
Proof of work (mining)
Algoritme
Ethisch
Kenmerken van Ethereum
Over Ethereum valt een hoop te schrijven aangezien het gebruik van DApps revolutionair was met de introductie ervan. Mede door deze innovatie kreeg oprichter Vitalik Buterin flink wat aandacht en volgden er interessante samenwerkingen.
Ethereum Enterprise Alliance
Het enthousiasme omtrent Ethereum zal zelfs de meeste crypto beginnelingen niet zijn ontgaan. Niet alleen vanuit particulieren maar ook vanuit het bedrijfsleven trekt Ethereum de aandacht. In februari 2017 werd als gevolg daarvan de Ethereum Enterprise Alliance opgericht, een samenwerkingsverband van meer dan 30 bedrijven die wilden kijken naar de mogelijkheden om Ethereum te gaan gebruiken. Met gevestigde grootheden als Microsoft, JP Morgan en BP was dit toen al een lijst die de aandacht trok. Begin mei sloten nog eens 86 bedrijven zich bij de kersverse alliance. Airbus onderzoekt de automatiseringsmogelijkheden die Ethereum zou kunnen bieden voor hun leveringsketen en de nationale bank van Singapore heeft Ethereum al zelfs in gebruik om het binnenlandse financiële transacties te digitaliseren en automatiseren.
DApps
Inmiddels zijn er meer blockchains die geschikt zijn DApps, maar het Ethereum netwerk was de eerste. DApps kunnen van alles zijn en voor allerlei doeleinden dienen, maar het Ethereum netwerk is geoptimaliseerd om voorwaardelijke transacties te verwerken zoals een contract. Vandaar dat Smart Contracts in veel tekst en uitleg omtrent Ethereum de kop op steken. Smart Contracts zijn digitaal vastgelegd en voeren uit zichzelf vooraf gedefinieerde instructies uit op basis van op het netwerk inkomende data. Zie het als een geautomatiseerd ‘if this then that’ principe. Als de binnenkomende data op een contract voldoet aan de voorwaarden van het contract, volgt de uitwerking. Omdat de Smart Contracts zich op een decentraal netwerk bevinden zou het veilig en kosteneffectief moeten zijn. Ook is er geen derde partij nodig voor welke vorm van contractbemiddeling dan ook. Een voorbeeld is een testament. Als je testament op een Smart Contract staat en deze in werking gaat na het uitgeven van een overlijdensakte (if), dan (then) wordt de erfenis volgens het Smart Contract automatisch verdeeld (that). Een notaris is dan niet meer nodig.
Vitalik Buterin
Het Ethereum netwerk is ontwikkeld door de in Rusland geboren Vitalik Buterin. Vitalik heeft een bak aan kennis van Bitcoin en blockchain technologie in het algemeen. Samen met Joseph Lubin zette hij deze kennis uiteindelijk om in het Ethereum netwerk. In de crypto wereld wordt Vitalik beschouwd als een geniale visionair waarbij hij een nieuwe weg heeft uitgezet voor globale, decentrale, veilige en gelijkwaardige peer-to-peer systemen.
Technologie achter Ethereum
Om consensus in het Ethereum netwerk te bereiken en blocks te kunnen creëren wordt het proof-of-work principe gebruikt. Dit betekent dus ook dat er sprake is van mining en beloningen.
Proof-of-work
Het Ethereum netwerk werkt met een proof-of-work protocol. Dit betekent dat blocks worden geverifieerd en aangemaakt door rekenkracht. Die rekenkracht wordt geleverd door software op computers van personen of organisaties. Vaak hebben organisaties flinke servers hiervoor staan. Het verifiëren van blocks wordt dus minen genoemd.
Mining en block rewards
Door mining wordt het netwerk veilig en gezond gehouden. Dit minen wordt door het Ethereum netwerk beloond, omdat het veel rekenkracht kost. In de crypto wereld noemen we dit ‘block rewards’. In het geval van dit specifieke netwerk bestaat de block reward uit Ether (ETH). De toebedeelde ETH bestaat enerzijds uit een door het netwerk nieuw aantal gecreëerde Ether en anderzijds uit de kosten die gerekend worden voor de transactie. Deze inflatie houdt wel in dat er geen maximumaantal ETH is.