Crypto-World

Cryptocurrency, de ontwikkeling van het nieuwe geld.

Heeft Bitcoin de bodem gevonden, of is 8.800 dollar volgend niveau?

4 min gelezen

Bitcoin sluit de week af met een kater, de crypto is sinds 1 september met ruim 17 procent gedaald. Is het liedje ‘wake me up, when september ends’ ook op bitcoin van toepassing? Of hebben we het ergste inmiddels achter de rug. In deze analyse wegen we beide scenarios af. https://www.youtube.com/embed/vGrR3YRfR_4?feature=oembed

Bloedbad op beurzen

Eerst even een terugblik naar afgelopen nacht. De daling van bitcoin zorgde voor een kettingreactie aan gebeurtenissen op de beurzen. Volgens cryptocurrency analysebureau Coinalyze werd er voor maar liefst 500 miljoen dollar aan longposities geliquideerd op verschillende beurzen.

Wanneer je een longpositie aangaat, geloof je dat de koers (in dit geval van bitcoin) gaat stijgen. Daalt de prijs daarna, dan wordt jouw positie automatisch gesloten. Hoe verder de prijs daalt, des te meer posities worden geliquideerd.

Maar waarom daalde de koers eigenlijk? De meest voor de hand liggende reden is dat bitcoin reageert op de bewegingen van andere markten. Aandelenmarkten zoals de S&P 500 en de Nasdaq-index daalden gisteren voor het eerst deze week met een paar procent. Andere analisten geloven dat bitcoin nog heeft af te rekenen met een gat in de koers van CME, daarover later meer.

Stel dat dit de dip was

Bitcoin daalde afgelopen nacht flink, maar de daling lijkt nu af te remmen. Je kijkt hieronder naar de dagkoers van bitcoin. Blijft de koers boven 10.000 dollar (8.445 euro)? Dan is dat een positief signaal. Tienduizend dollar is namelijk een belangrijke psychologische grens voor veel investeerders.

Verder zie je op de grafiek dat 10.000 dollar in de maanden van mei tot en met juli een weerstand is geweest. Kan deze weerstand worden omgebogen naar een ondersteuning, dan geeft dat veel vertrouwen voor de koers op langere termijn.

Deze indicator wijst de bodems aan

De Relative Strength Indicator (RSI) wijst erop dat dit de bodem kan zijn, of dat bitcoin in ieder geval dicht in de buurt is van een bodem. De RSI is een indexcijfer tussen de 0 en de 100 die het momentum van de koers weergeeft. Bevindt de lijn van de RSI zich aan de onderkant van de paarse band? Dan betekent dit dat de prijs in korte tijd hard is gedaald, en dat de trend binnenkort kan omkeren. Op de grafiek hieronder zijn deze momenten met de cirkels aangegeven.

Sentiment op de markt

Ruik je dat ook? Dat is pure angst op de markt. Tenminste, dat blijkt uit de Fear & Greed Index van Alternative.me. Het indexcijfer van Alternative.me is een gewogen gemiddelde van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de beweeglijkheid van de koers, het handelsvolume van bitcoin en meningen over bitcoin op social media.

Hoe werkt het? Volgens een wijs gezegde van Warren Buffet moet je angstig zijn wanneer iedereen hebzuchtig is, en hebberig wanneer er angst heerst. Of simpeler gezegd: ‘Ga altijd tegen de meerderheid in’. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar deze indicator kan je daar misschien wat bij helpen.

Het voelt tegenstrijdig, maar eigenlijk kan dit juist een mooi moment zijn om bitcoin te kopen. Juist omdat de prijs is gedaald, en omdat iedereen angstig is. Dit is natuurlijk geen koopadvies, doe altijd je eigen onderzoek voordat je investeert in cryptocurrency’s.

Of hebben we de bodem nog niet gezien?

Sommige traders geloven dat bitcoin nog een klein stukje moet dalen voordat we de echte bodem hebben gezien. Dat komt omdat de koers het gat van CME Group nog niet heeft gevuld.

Bij CME Group kan je handelen in bitcoin futures, daarmee speculeer je op het prijsverloop van bitcoin. De beurs is in het weekend gesloten, waardoor bitcoin daar op dat moment geen koers heeft. Ondertussen beweegt de prijs op BTC Direct en andere beurzen wel gewoon door.

Op de grafiek hieronder zie je de koers op CME Group (links) en op Bitstamp (rechts). Bij CME Group is er een gat in de koers, tussen 9.660 dollar (8.157 euro) en 9.920 dollar (8.376 euro). 

Waarom is dit belangrijk? De theorie is dat zo’n gat altijd gevuld moet worden. Dat betekent dat de prijs van bitcoin binnen de openingstijden van CME Group de waarde binnen het gat moet opzoeken. Waarom dit zo werkt is onbekend, maar vrijwel altijd wordt het gat op die manier uiteindelijk gevuld.

‘Slim geld’ op Bitfinex gokt op 8.800 dollar

Maar volgens sommigen kan de prijs zelfs nog verder zakken. Trader Cole Garner kijkt naar het orderboek op cryptobeurs BitFinex. Wanneer hij helemaal inzoomt op zijn indicator ziet hij dat sommige investeerders hun ogen op 8.800 dollar (7.431 euro) hebben gericht.

Waarom zo ver naar beneden? Kijken we naar de daggrafiek, dan is dat eigenlijk helemaal geen gek idee. Zakt bitcoin onder 10.000 dollar (8.445 euro), dan vinden we de eerste grote ondersteuning pas terug op 8.800 dollar (7.431 euro). Dit was in april tot en met eind juli ook al een sterke ondersteuning geweest. 

Strijd om 10.000 dollar

Belangrijk om in de gaten te houden is of bitcoin de psychologische grens van 10.000 dollar (8.445 euro) kan blijven verdedigen. Is dit het geval, dan kunnen we verder omhoog kijken. Lukt dat niet, dan is eerst het gat in de koers van CME Group op 9.660 dollar (8.157 euro) een belangrijk niveau, en daarna 8.800 dollar (7.431 euro).

BRON: BTC-Direct

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved BY HTbyM | Newsphere door AF themes.
Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.